Search Rejseliv.dk Søg
 

På safari i Sydamerikas fugleparadis


Pantanal er verdens største vådområde og et unikt naturområde med 650 fuglearter, 260 fiskearter, titusindvis af alligatorer og pattedyr som puma, jaguar og tapir.

Af Jan Aagaard
Mandag den 3. november 2008Det siges, at kvægfarmerne i Pantanal har en særlig metode til at undgå piratfiskene, når kvægflokken skal krydse en flod. De vælger et par af svageste dyr, giver dem nogle snit i benene, så blodet pibler ud, og lader dyrene krydse over floden lidt længere oppe end hovedflokken. Ved at ofre et par dyr undgår man, at hele flokken bliver ædt af piratfisk.
Måske er det bare en af de skrøne, men det er alligevel bedst ikke at tænke for meget på den, når man befinder sig i en lille, gyngende kano midt i Pantanal med piratfisk springende omkring sig uafbrudt. Så vi padler ufortrødent videre. Pantanal er fem gange større end Danmark og strækker sig over Brasilien, Bolivia og Paraguay. Det er verdens største ferskvands-vådområde. Halvdelen af året oversvømmes området af vand fra højere beliggende områder, hvilket giver grobund for den største koncentration af fugle og dyr på det amerikanske kontinent. Her lever over 650 fuglearter, 90 forskellige pattedyr - bl.a. jaguar, puma, ozelot, tapir, myresluger og bæltedyr - foruden krybdyr, slanger og 260 fiskearter.

Det er oven i købet lettere at se dyrene i Pantanals varierede landskab end i Amazonas-junglen længere mod nord. Pantanal besøges da også af over en million turister om året, selv om vejen hertil er lang og forholdsvis besværlig. Heldigvis er der plads nok i det tyndtbefolkede område, hvor de fleste turister indlogerer sig på en »fazenda« - en af områdets kvægfarme, som i stigende grad omdannes til små hoteller.
Vi ankommer midt på eftermiddagen til »Araras Eco Lodge« efter to timers kørsel fra den brasilianske storby Cuibá. Turen er gået ad grusvejen Transpantaneira, der er hovedfærdselsåren i det nordlige Pantanal. Undervejs har vi allerede set en del fugle og dyr, som her i slutningen af tørtiden samles ved de tilbageværende vandhuller. Vi kom tæt på bl.a. jabiru-storken - Sydamerikas største flyvende fugl - masser af dovne alligatorer og flodsvin, der er verdens største gnaver og ligner en forvokset hamster.

Vi bliver mødt af guiden Chacco, der de næste to dage skal føre os rundt i området. I eftermiddagens hede hersker der en paradisisk ro over »Araras Eco Lodge«. En flok grønne parakitter skræpper, mens de guffer grønne frugter i det store mangotræ midt på gårdspladsen. Frugtkødet drysser ned på fliserne og tiltrækker et par flodsvin, som uforstyrret slikker stumperne i sig. En farvestrålende tukan kommer frem fra skoven for at drikke af en fontæne. Alligatorerne søger kølighed i søen i haven, mens to af de sjældne blå hyacinth araer - verdens største papegøje - skræpper højt oppe i et træ, hvor der er bygget en redekasse til dem.
Mens vi nyder en sandwich ved den lille pool med udsigt over savannen, flakser kolibrier og andre småfugle rundt. Nogle af fuglene er meget nærgående. Vender man blot et par sekunder blikket bort, er de små bæster i gang med sandwichen og må viftes bort som fluer på en dansk sommerdag.
Er man mageligt anlagt, behøver man sådan set ikke forlade poolområdet for at opleve Pantanals fugle- og dyreliv. Det er helt bogstaveligt lige ved hånden. Men selvfølgelig skal vi opleve mere af den fantastiske natur, og allerede et par timer senere tager vi turen til fods med guiden ad en træbro, der er bygget gennem junglen - meget praktisk, når vandstanden stiger med op til tre meter i regntiden. Vores mål er et 25 meter højt udsigtstårn opført i junglen.
Solen står lavt, da vi når op til tårnet, hvor vi fra toppen har en storslået udsigt over skov og savanne. Vi kan se hundredvis af hvide hejrer og lyserøde skestorke, der søger føde i de oversvømmede arealer, hvor også flodsvinene boltrer sig. En flok vildsvin løber forbi, og ude på savannen får vi øje på tre af de sjældne marskhjorte. Og dér - en vaskebjørn lige neden for tårnet. Chacco fortæller, at han sidste år sammen med to turister var heldig at se en puma herfra. Da solen er forsvundet, går vi tilbage mod lodgen, mens vi lytter efter de brøleaber, som ofte overnatter i tårnet.

Der er mange måder at opleve Pantanal på - til fods, på hesteryg, i jeep, på cykel eller i kano. Næste morgen begynder vi tidligt. Vi kører gennem et åbent landskab med høje termitboer og spredt buskads. Undervejs ser vi små kapucineraber og flotte toco-tukaner med kæmpemæssige orange næb i flugt fra træ til træ.
Vi når frem til en lejrplads ved en flod, hvor en række kanoer venter. To og to sejler vi stille ned ad floden med tæt jungle til begge sider. Her vrimler det med fugle i alle størrelser - fra lynhurtige isfugle til store skovstorke og stolte fiskevåger. Piratfiskene springer lystigt rundt om kanoen. Chacco har taget et par simple fiskestænger og nogle små kødstykker med. Vi sænker snøren i det brune flodvand. Piratfiskene er der med det samme, men man skal være lynhurtig med et modhug for at få dem på krogen, ellers hiver de bare kødet af. Med jævne mellemrum lykkes det at få en af grovæderne op i kanoen, hvor vi forsigtigt tager dem af krogen. Piratfiskene er ikke store, men deres knivskarpe tænder skal man ikke komme i nærkontakt med.
Tilbage i lejren sætter Chacco en af fiskene på en pind og går ned til floden, hvor han kalder »papo, papo«, mens han holder pinden ud over floden.
Et øjeblik efter dukker den første alligator op ovre fra den anden bred. Den nærmer sig langsomt pinden. Vi venter spændt. Men den ligger bare der med det øverste af hovedet over vandet. Chacco lader fisken danse lidt op og ned for at lokke det store dyr.
Og så, pludselig farer den op af vandet og snapper efter byttet. Chacco er hurtig og tvinger alligatoren til at vise tænder et par gange til, før den får lov at få fisken.
Efter en lækker barbecue-frokost holder vi siesta i hængekøjerne ved flodbredden. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på lodgen, hvor der er tid til en tur i poolen og et hvil inden middagsbuffeten med lokale specialiteter og grøntsager fra lodgens økologiske køkkenhave.
Senere på aftenen venter en natsafari med mulighed for at se tapirer, myreslugere, ræve og ugler.
Og næste morgen skal vi tidligt op og nyde landskabet ved solopgang, hvor dyr og fugle er særligt aktive. Oplevelserne venter døgnet rundt i Pantanal.

ØKOTURISME SKAL REDDE PANTANEL
Vi bor på »Araras Eco Lodge«, hvor ejeren, brasilianske André Thuronyi, er en pionér indenfor økoturisme i Pantanal. Han kom til området i 1976 og har siden arbejdet på at inddrage lokalbefolkningen i at udvikle og beskytte området gennem turisme.
»Det handler om at genskabe og bevare den oprindelige natur i området og samtidig give lokalbefolkningen et indtægtsgrundlag,« siger André Thuronyi.
Kvægdriften har eksisteret i Pantanal i over 200 år, og i 1940erne var der op mod seks mio. kreaturer i området. Siden 1960erne er kvægdriften i stigende grad flyttet til mere fremkommelige områder af Brasilien i takt med udviklingen af det enorme land. For at overleve begyndte de lokale landarbejdere og småbønder i stedet at drive rovdrift på områdets fugle og dyr, hvoraf mange med tiden blev truet af udryddelse. Det er den udvikling, som André Thuronyi i over 30 år har kæmpet imod. Gennem »Araras Eco Lodge« og andre initiativer forsøger han at skabe forståelse for, at lokalbefolkningen ved at beskytte naturen og satse på turisme, får et langt bedre indtjeningsmuligheder.

»Folke her i området har taget naturen for givet. De er vokset op med fugle og vilde dyr, og ser det ikke som noget særligt på samme måde som folk udefra. Men efter 30 års arbejde begynder jeg at se resultater. Stadig flere bønder indser, at de får mere ud af at passe på naturen og satse på turister, end ved at drive landbrug og gå på jagt,« siger han.
I dag er der over 20 lodges, der gennem bæredygtig turisme skaber beskæftigelse og indtægter i området. Alene Araras har 17 lokalt ansatte, der arbejder som guider, chauffører, køkken- og rengøringspersonale. Lodgen råder over et område på 3.000 hektar, hvor man bl.a har genskabt den naturlige skov og fået bestanden af de truede hyacintharaer til at vokse. Der ses nu også langt flere jaguarer og pumaer end tidligere, fortæller André Thuronyi.
Trods indsatsen fra ildsjæle som ham trues naturen i Pantanal dog fortsat af krybskytteri samt forurening og erosion fra minedrift og intensivt landbrug i de omkringliggende områder.

0 kommentarer | 


Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

Følg Rejseliv.dk her:

 

 


 
 

Her er vores bedste guides:

 

 

n/a

Rejseliv. dk er flyttet

Rejseliv har hidtil boet online på rejseliv.dk, men er nu flyttet ind hos Berlingske på adressen b.dk/rejseliv. Læs mere

Sydeuropa lokker i efterårsferien

Norwegian har en markant stigning i antallet af passagerer på de sydeuropæiske ruter efterårsferien i forhold til sidste år. Læs mere

Så østrigsk som det kan blive

Zell am See er en østrigsk by i den klassiske stil med smukke gamle palæer og alpehuse med pyntede altaner – og så et tvist af det nyeste design. Læs mere


Tilmeld dig nyhedsbrevet

n/a

Find overnatning i Danmark