Search Rejseliv.dk Søg
 

Guide: Hvilken græsk ø skal du vælge?

Foto: Iris

Flere billeder


Rejselivs grækenlandsspecialist guider til, hvor du skal tage hen i Det græske Øhav og tipper til tre større øer og en lille, fredelig en.

Af Johnni Balslev
Søndag den 20. januar 2013« Forrige | 1 | Side 2

Samos

Langt de fleste danske turister bor i den livlige havneby Pythagorion. Før den fik navn efter bysbarnet Pythagoras, hed den Tigani, stegepanden. Midt på sommeren lever byen op til sit gamle navn, og så er det med at komme ud og svale lidt af ude på den frodigeø.

Der er dejligt svalt i bjergbyen Manolates på nordkysten. Drej væk fra hovedvejen i den langstrakte fiskerby Agios Konstantinos. Straks er man i en særpræget verden af frodig, tæt løvskov. Her synger nattergalen om foråret, og vandet risler ned fra kilder højere oppe i dalen. I passerer et par populære, skyggefulde picnicsteder, inden den stejle opstigning til Manolates. Advarsel: En 50 kubik scooter klarer den ikke hele vejen. Spørg bare min kone! Den lille bjergby belønner jer med en fantastisk udsigt, flere idylliske taverner og mange glimrende butikker med kunsthåndværk.

Selve hovedbyen Samos By eller Vathi er absolut et besøg værd. Med en tidig start er det sjovt at fare lidt vild i stræderne oppe i det gamle Vathi med en flot udsigt ned over havnepromenaden. I de meget stejle gader sælges grøntsager og fisk fra små varevogne. Alle kender alle. Der grines, og de kvindelige kunder får en krammer af den gamle grønthandler.

Nede i byen er det et must at besøge det arkæologiske museum. Personligt synes jeg, at de mange offergaver til Hera-templet nær Pythagorion er fantastiske. Fra Syrien, Egypten, Persien (Iran), Assyrien (Irak) og mange andre lande strømmede gaver ind til Samos flere hundrede år før Kristi. De mange bronzefigurer af fabeldyr, heste, guder, griffer og mennesker indgyder respekt.

Der skal en god portion fantasi med på turen til et af antikkens største tempelområder, det er nemlig temmeligt afpillet. Frugtbarhedskulten omkring dyrkelsen af Hera var bredt ud over et stort område midt i en fugtig sump. Processionsvejen op til hovedtemplet var flere kilometer lang. 

Turen til Hera-templet nær lufthavnen kan nemt suppleres med et besøg i den nærliggende strandby Ireon. Her hersker en afslappet lilleby-stemning med et passende antal forretninger og restauranter.

Rejseinfo: Find charterrejser til Samos på apollorejser.dkfalklauritsen.dkprimotours.dk samt startour.dk.

 

Alonissos

Allerede i havnebyen Patitiri falder pulsen gevaldigt. No stress! De lokale indbyggere plasker rundt fra bystranden på havnepromenaden i den lille havn. Det mest overraskende ved Alonissos er det høje gastronomiske niveau. Man spiser simpelthen godt på rigtig mange af øens restauranter. Tag gerne en snak om dem med Bessie i poolbaren på Hotel Paradise.

Restaurant Kamaki var en af de helt store overraskelser. Kamaki betyder egentlig at fiske med spyd, men i nutidens græsk er det de krumspring en mand foretager sig for at erobre en kvinde. I døren til Kamaki står der da også en rigtig charmørbrad. Tjeneren Vangelis tager pænt imod fuen og mig, og det viser sig, at Vangelis er en følsom mand. Om aftenen tager han sin bousuki frem og spiller de mest romantiske melodier.

Men her og nu får vi et kig i kødgryderne ude hos ejeren Spiros. Jeg går ærlig talt lidt amok. En hjemmelavet taramosalat (fiskerognssalat), muslinger saganaki (tilberedt i en speciel pande), blæksprutter i spinat og endelig muslinger i en lækker risret. Lad mig smage det hele! Vangelis løfter øjenbrynene.

Ja, men kun små portioner, para kalo. Det smager dødgodt. Det bliver til et besøg mere. Jeg fristes også mange andre steder på øen.

Der er lidt over tre km op til den gamle hovedby på Alonissos. Palia Alonissos blev imidlertid ramt af et voldsomt jordskælv i 1965, og indbyggerne blev i stedet genhuset nede i havnebyen Patitiri. Først inden for de seneste årtier har den gamle ruinby fået en renæssance. Det skyldes ikke mindst de mange udlændinge, der har investeret i en nænsom renovering af de gamle huse.

I dag er det en charmerende lille bjergby, hvor kameraets hukommelsekort hurtigt kan løbe løbsk. En af de første, der åbnede en forretning i Palia Alonissos, var danske Bente Keller. Hun er ejer af Galeri 5, afholder malerkurser og har skrevet de bedste guidebøger om Alonissos. Hun har sønnen Jason på 11 år med sin græske mand Elias. 

Der er busforbindelse fra Patitiri til Palia Alonissos i lidt over 200 meters højde mange gange om dagen. Turen koster cirka 12 kr. Man kan også spadsere ad den gamle æselsti og nyde den flotte udsigt. 

Sådan kommer du til Alonissos: Lille Alonissos nås med båd fra Skopelos eller Skiathos, hvortil du kan finde charterrejser på apollorejser.dk og spies.dk.

Læs også: Trope-ferie – men hvilken ø?

« Forrige | 1 | Side 2

4 kommentarer | 

Kommentarer


Skrevet af Leifi, lør, 24/08/2013 - 08:41 - Indberet som upassende

Mig og min familie foretrækker mindre øer, hvor vi bor på mindre hoteller væk fra All Inclusive, giga hoteller m.m. /respekt for dem der foretrækker dette, men det er vi bare ikke til.
Pt er vi begejstrede for Lesbos, hvor vi bor (med Spies) i byen Molivos på nordkysten. Højt oppe i byen, lige under borgen, hvor man kan nyde sig en Frappe' og udsigt til den tyrkiske kyst.
De mange trapper op og ned, giver den daglige motion, og der kan ikke køre biler, kun scootere enkelte steder. Skraldet hentes dagligt ved døren af æslet/hesten sammen med sin skraldemand. Det er ligeledes en hyggetur, at gå ned til bageren, og hilse på grækerne, der sidder udendørs og nyder deres morgenkaffe.
Det har megen charme, og smager af ægte græsk :)


Skrevet af avaever, tor, 28/02/2013 - 12:08 - Indberet som upassende

Tom: Det er rigtigt at der er færge mellem Italien og Grækenland.
Den sejler fra byen Brindisi i Italiens hæl, så det er en pæn lang køretur fra Danmark. Om de tager bil med ved jeg ikke.
Så vidt jeg husker det tager sejlturen en nats tid.


Skrevet af Tom tryller, tor, 31/01/2013 - 19:37 - Indberet som upassende

Jeg har hørt at man kan køre til Italien og tage en færge til Grækenland, er der noge der ved noget om den mulighed?


Skrevet af peter s, søn, 27/01/2013 - 13:14 - Indberet som upassende

Alonissos lyder super, Øhop here we comes ;-D


Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

Følg Rejseliv.dk her:

 

 


 
 

Her er vores bedste guides:

 

 

n/a

Rejseliv. dk er flyttet

Rejseliv har hidtil boet online på rejseliv.dk, men er nu flyttet ind hos Berlingske på adressen b.dk/rejseliv. Læs mere

Sydeuropa lokker i efterårsferien

Norwegian har en markant stigning i antallet af passagerer på de sydeuropæiske ruter efterårsferien i forhold til sidste år. Læs mere

Så østrigsk som det kan blive

Zell am See er en østrigsk by i den klassiske stil med smukke gamle palæer og alpehuse med pyntede altaner – og så et tvist af det nyeste design. Læs mere


Tilmeld dig nyhedsbrevet

n/a

Find overnatning i Danmark