Search Rejseliv.dk Søg
 

Guide: Ski og støvler – købe eller leje?

Foto: Iris


Ingen skiferie uden ski og støvler. Men skal man leje dem eller skal man købe sine egne? Sophie Fjellvang-Sølling gennemgår fordele og ulemper ved begge løsninger.

Af Gitte Holtze
Lørdag den 5. januar 2013



« Forrige | 1 | Side 2

Råd til køb af ski og støvler

Ski
Sørg for at købe dem i en butik, hvor de ansatte har forstand på ski, så du får den rigtige vejledning i forhold til dit niveau og dit behov, og så de kan justere udstyret præcis til dig.

Overordnet findes der fire typer ski:
Race – til skiløberen, der løber hurtigt. Den er hård og stiv og slank i taljen.
All-mountain – den kan bruges overalt på bjerget. Den har race-egenskaber, men er bredere i taljen. Den er særlig god i opkørt sne.
Twintip – er til freestyleren, skien er fed i taljen og meget blød. Den bukker op i begge ender af skien, så man kan køre baglæns. Den kan bruges overalt på bjerget, men er især rettet mod at skulle bruges i snowparken.
Powderski – Skien er lidt længere  og bredere end de øvrige. Den er velegnet til at løbe i dyb sne og off-piste.

Som tommelfingerregel skal man gå efter en ski, der er samme længde, som man er høj. Hvis man er øvet og vil køre stærkt, kan man vælge længere ski, og omvendt, hvis man er begynder.

Bindinger
Har to formål – at holde støvlen fast på skien og at slippe den igen ved styrt, så risikoen for skader mindskes.
Ofte følger bindingen med, når man køber skien, men gå efter en model, der er tilpasset vægten, kan udløse i flest mulige retninger, og har indbyggede vibrationsdæmpende plader.

Stave
Der findes et utal af gode modeller. Generelt skal de være lette, stive, have et godt håndtag og en god strop til støtte af hænderne.
Stavlængden skal være sådan, at albuen er 90 grader, når staven står i sneen og du holder om håndtaget.

Støvler
Skistøvler har to funktioner: Yderstøvlen skal være stiv, så den overfører kraften til skiene, beskytter benet og udløser sikkerhedsbindingerne ved uheld. Inderstøvlen skal give komfort og varme til fødderne.
Skistøvler fås i forskellige hårdheder. Den bløde model er til nybegyndere, mens den meget stive er til erfarne skiløbere.
Inderstøvlen skal være stram uden at presse. Er den for stor, kan du komme til at rutsje rundt i støvlen, og er der slør i støvlen, har du sværere ved at styre spidsen af skien. Sidder den omvendt for stramt, kan fødderne hurtigere blive kolde eller du kan få vabler.

Når du prøver støvlerne i butikken, skal de føles stramme overalt på foden, men må ikke have noget punkt, hvor de trykker på knoglerne. Når du læner dig frem i ski-position, flytter din fod sig lidt tilbage, så der bliver plads til tæerne i spidsen af skistøvlen. Hælen skal være helt fast.
Ved nogle støvlemodeller kan butikken opvarme inderstøvlen, så den tilpasser sig din fod, ankel og skinneben. Du kan også få formstøbt en sål.

Og vil du være helt sikker på at få en inderstøvle, der passer perfekt til lige præcis din fod, kan du få formstøbt en inderstøvle med »skum«, der sprøjtes ind i støvlen. Det sidste er dog en ret dyr løsning – det koster fra 1.500 kr.
Hvis du er meget kuldskær, kan du købe såler med elektroniske varmeelementer.

Læs også: Guide: Hvilket udstyr skal jeg købe til skiferien?

« Forrige | 1 | Side 2

0 kommentarer | 


Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

Følg Rejseliv.dk her:

 

 


 
 

Her er vores bedste guides:

 

 

n/a

Rejseliv. dk er flyttet

Rejseliv har hidtil boet online på rejseliv.dk, men er nu flyttet ind hos Berlingske på adressen b.dk/rejseliv. Læs mere

Sydeuropa lokker i efterårsferien

Norwegian har en markant stigning i antallet af passagerer på de sydeuropæiske ruter efterårsferien i forhold til sidste år. Læs mere

Så østrigsk som det kan blive

Zell am See er en østrigsk by i den klassiske stil med smukke gamle palæer og alpehuse med pyntede altaner – og så et tvist af det nyeste design. Læs mere


Tilmeld dig nyhedsbrevet

n/a

Find overnatning i Danmark