Search Rejseliv.dk Søg
 

Her har sjælen tid til at komme med


På et flodkrystogt ad den smukke Donau får man både slappet af og oplevet den centraleuropæiske kultur.

Af CARSTEN A. ANDERSN
Onsdag den 16. april 2008Den første dag man kommer ombord på »Der Kleine Prinz«, skal man være hurtig. For det gælder om at sikre sig en af de attraktive pladser i restauranten helt ude ved vinduet, så man bedre kan se, når landskabet flyder forbi, mens man sidder og spiser.
Men det er også stort set den eneste stress, man får på et flodkryds på Donau. Hver dag starter med, at guiden over højttaleren kl. 07.00 vækker passagererne med ordene: »Godmorgen kære gæster« efterfulgt af blid morgenmusik til at vågne op på.

Tøffer op ad floden
Så er det af sted til restauranten og morgenmaden. Er man i havn, er der som regel udflugt. Er skibet på vandet, tøffer det langsomt op ad floden. Liggestolene er sat op på udsigtsdækket, og Donau er ikke bredere, end at der hele tiden er noget at se på inde på land. Eller også ligger man bare og slapper af med en bog, en drink eller en hyggesnak med naboen.
Afhængig af årstiden kan temperaturen naturligvis variere, og for en sikkerheds skyld er der et solidt tæppe til alle passagererne i kahytterne, så man ikke kommer til at fryse på dækket.
Til lunch er der fire retter efterfulgt af eftermiddags-te med kage og middag igen med fire retter.
Næsten alle borde bestiller vin eller øl til maden. Har man ikke drukket hele flasken bliver ens værelsesnummer skrevet på og vinen serveret igen til næste måltid.

Ingen børn
Der er en afslappet og let stemning i restauranten. Her er ingen børn. Alderen på vores tur gik fra 59 til 86 år, så der er ingen støjende diskomusik, computerspil eller natteroderi. I princippet må man gerne skifte plads i restauranten. Men i praksis sker det ikke. Alle beholder de pladser de fik første dag.
Aftenen sluttes i baren/natklubben, hvor der ofte er koncert med skibets lille husorkester, to musikere og en sangerinde. Desuden var der folkedans, modeopvisning, og et par aftener film med danske undertekster på tv.
»Jeg samler på floder. Det er dejligt og afslappende, at man kan sidde på en flod, nyde livet og lade verden passere revy. Man ser kultur, forskellige landes historie, traditioner og folkeliv. Man stopper de steder, der er noget at se. Man skal ikke pakke ud. Det er der noget luksuriøst over,« siger Jens Petersen, 60, fhv. lærer, Nexø, som sammen med sin kone, Veny Petersen, 62, er på deres første flodkrydstogt.

Man er vel skolelærer
Jens Petersen vandt en flaske vin, da han som den eneste ombord kunne fortælle, hvilke ti lande Donau flyder igennem (Østrig, Tyskland, Ungarn, Kroatien, Slovakiet, Serbien, Ukraine, Bulgarien, Rumænien og Moldavien).
»Man er vel gammel lærer,« siger han tørt.
Jens Petersens største oplevelse på turen var udflugt og spisning hos en lokal familie i Serbien, og da skibet passerede »Jernporten 1«, den største sluse på Donau.

Mange glade mennesker
»Men jeg nød også vores sammenhold ved ottemandsbordet, hvor vi spiste. Der var mange glade mennesker med på turen. Det var let at gå rundt at snakke med folk,« siger Jens Petersen.
»Vi har ikke prøvet at bo på et skib før, men det var en dejlig oplevelse,« fortæller Veny Petersen.
»Et lille skib som dette virker hyggeligt og lidt mere hjemligt. Man bliver glad, når man kommer tilbage til skibet og de kan huske en, og prøver at sige nogle få ord på dansk,« siger Veny Petersen.

Fem flodture

Der er masser af muligheder for at komme på flodkrydstogter rundt omkring i verden. Her er fem af de mest populære - dvs. fire og en snyder

Nilen
En klassisker blandt flodrejser, som du ikke må snyde dig selv for, hvis du kommer til Egypten. Det er en oplevelse for livet at glide gennem ørkenen og forbi pyramiderne. Alle danske rejsebureauer, der har rejser til Egypten, kan arrange Nilen-krydstogter.
Rhinen
Minder meget om Donau-turen, blot går rejsen her gennem den smukkeste del af Tyskland. Oplev eks. den mytiske Lorelei-klippe (foto). Blandt andre 5&60 FERIE arrangerer ture ned ad Rhinen.

Yangtze
Turen ned af den mægtige kinesiske flod er en af vi danskeres favoritter. Her oplever du både hverdageslivet udfolde sig og fantastisk natur. Eks. ALbatros Rejser, Bravo Tours og TEMA Rejser har Yangtze-turen på programmet

Moskva-Skt.Petersborg
En forholdsvis ny tur, der dog kan blive endog meget populær. Her sejler man gennem det landlige Rusland og ender i pragtbyen Skt. Petersborg (foto). Rejs eks. med Best Travel eller Riis Rejser.
Götakanal
Okay, det er en snyder, for her sejler man ikke på en flod. Men turen mellem Gøteborg og Stockholm er vidunderlig.

0 kommentarer | 


Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

Følg Rejseliv.dk her:

 

 


 
 

Her er vores bedste guides:

 

 

n/a

Rejseliv. dk er flyttet

Rejseliv har hidtil boet online på rejseliv.dk, men er nu flyttet ind hos Berlingske på adressen b.dk/rejseliv. Læs mere

Sydeuropa lokker i efterårsferien

Norwegian har en markant stigning i antallet af passagerer på de sydeuropæiske ruter efterårsferien i forhold til sidste år. Læs mere

Så østrigsk som det kan blive

Zell am See er en østrigsk by i den klassiske stil med smukke gamle palæer og alpehuse med pyntede altaner – og så et tvist af det nyeste design. Læs mere


Tilmeld dig nyhedsbrevet

n/a

Find overnatning i Danmark