Search Rejseliv.dk Søg
 

Danskerne betaler for meget for forsikringerne


Danske forsikringsselskaber får hård kritik i Konkurrenceredegørelsen, der påviser, at danske forsikringer er blandt de dyreste i Europa. Automatiske prisstigninger bør ophøre, mener Konkurrencestyrelsen.

Grafik: Der er dyrt i Danmark

Grafik: Danmark tredjedyrest

Grafik: Konkurrencerådets redegørelse

Af Ole Mikkelsen, omi@berlingske.dk
Mandag den 22. maj 2006Danskernes udgifter til forsikring er alt for høje, og konkurrencen mellem forsikringsselskaberne er alt for ringe.

Sådan lyder den kontante melding fra Konkurrencestyrelsen, der blandt andet har gennemført en grundig undersøgelse af hele forsikringsmarkedet som led i sin årlige Konkurrenceredegørelse, der blev offentliggjort i går.

For den almindelige dansker er det en trist melding, fordi det reelt betyder, at hver enkelt danskers forsikringsudgifter næsten er en femtedel højere end andre steder i Europa.

Forsikringsselskabernes præmieindtægter er vokset med en fjerdedel siden 2000. I den samme periode er selskabernes omkostninger faldet med ni procent, mens udgifter til erstatninger kun er steget med fem procent. Det er forklaringen på, at danskerne må grave dybere i lommerne end andre europæere for at forsikre deres biler, boliger og andre værdier.

Automatiske prisstigninger

»Der kan være adskillige tusinde kroner at hente for forbrugerne ved at skifte forsikringsselskab. Alligevel er forbrugerne tilbageholdende med at skifte. Det betyder blandt andet, at forsikringsselskaberne har kunnet opjustere deres præmier med automatiske, årlige reguleringer uafhængigt af de faktiske markedsforhold,« siger direktør Finn Lauritzen fra Konkurrencestyrelsen.

Det er specielt bilforsikringer, som danskerne betaler betydeligt mere for end andre bilister i Europa. Ifølge Konkurrencestyrelsen betaler danskerne i gennemsnit en halv gang mere for deres bilforsikring end i andre EU-lande.

En umiddelbar sammenligning af bilforsikringerne tyder ellers i første omgang på, at prisen for en bilforsikring i Danmark kun ligger lidt over gennemsnittet. Men et spadestik dybere i tallene afslører, at det skyldes, at danskerne har væsentligt færre biler end EU-gennemsnittet.

»Hvis de danske præmier omregnes, så de svarer til samme biltæthed som det europæiske gennemsnit, lå de danske bilforsikringer 48 procent over EU-gennemsnittet i 2004,« konstaterer Konkurrencestyrelsen i Konkurrenceredegørelsen.

»Værdiløs sammenligning«

Ikke overraskende får Konkurrencestyrelsens konklusioner en kølig modtagelse hos Forsikring & Pension, der er talerør for de danske forsikrings- og pensionsselskaber.

»Konkurrencestyrelsen gør også rede for, at forsikringsbranchen desværre ikke tjener så meget som andre brancher. Det understøtter ikke deres egen påstand om manglende konkurrence. Problemet er, at sådan nogle sammenligninger er værdiløse,« siger Jens Erik Christensen, der er formand for Forsikring & Pension og til dagligt står i spidsen for forsikringskoncernen Codan.

Jens Erik Christensen mener, at man ikke kan sammenligne autoforsikringer på den måde, som det sker i redegørelsen.

»I mange lande i Europa vælger kunderne at nøjes med ansvarsforsikring, hvorimod i Danmark tegner langt de fleste kunder også en kaskoforsikring. Det gør man af én eneste grund: At bilerne er meget dyrere i Danmark. Derfor er det en sammenligning af æbler med pærer, og det ser altid sødt ud, men det har ikke noget med virkeligheden at gøre,« siger han.

Ifølge Jens Erik Christensen afkræfter redegørelsen ikke, at der er hård konkurrence blandt forsikringsselskaber i Danmark.

Anbefaler stop af praksis

Siden 2000 er bilforsikringer i Danmark i gennemsnit steget med 40 procent, indboforsirking med 25 procent og husforsikring med 22 procent. En stor del af stigningerne skyldes såkaldt indeksregulering, som samtlige danske forsikringsselskaber benytter sig af: Selskaberne har besluttet sig for at hæve prisen hvert år i takt med udviklingen i et prisindeks, og det huer ikke konkurrencemyndighederne.

»Når selskaberne regulerer præmierne i overensstemmelse med det indeks, der er aftalt, giver det ikke forsikringsselskabet pligt til at redegøre nærmere for præmiestigningen over for kunderne. Indeksreguleringen er praktisk for selskaberne, fordi den giver en automatisk justering af præmierne. Men den har også en række klare ulemper,« hedder det i Konkurrenceredegørelsen, der anbefaler, at forsikringsselskabernes automatiske prisstigninger bliver standset.

Men Forsikring & Pension stritter imod.

»Forsikring & Pension finder, at ændret praksis for indeksregulering vil være helt uden betydning for konkurrencen,« skriver organisationen således i et høringssvar.

4 kommentarer | 

Kommentarer


Skrevet af Halfdantimm, man, 19/10/2015 - 10:33 - Indberet som upassende

Det er ikke kun rejseforsikringer, vi betaler lidt for meget for.

Især bilforsikringer har forsikringsselskaberne mange år igennem tjent mange penge på. Husforsikringer går med jævne mellemrum i minus, men bilforsikringer er gode og stabile. Jeg kan, som de andre kommentarer, anbefale at sende en opgave i udbud og på den måde finde fx en billig bilforsikring.


Skrevet af hanshenriksen, lør, 15/08/2015 - 10:52 - Indberet som upassende

Fed artikel. Sjov sammenligning og utrolig relevant.

Mvh,
Henriksen


Skrevet af Ejendomsmægler, ons, 15/07/2015 - 07:56 - Indberet som upassende

Super artikel thanks
Med venlig hilsen
Rosa
Ejendomsmægler Frederiksberg


Skrevet af erikh, fre, 31/05/2013 - 19:59 - Indberet som upassende

Ja det er alt for dyrt især med bilforsikring, jeg har fået et godt tip på http://www.billigbilforsikring.nu/ om at bruge sammenligningstjenester på nettet som fx Tjenestetorvet.dk eller Forsirkingsammenligning.dk og få nogle tilbud, så kan man spille dem ud mod hinanden.


Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

Følg Rejseliv.dk her:

 

 


 
 

Her er vores bedste guides:

 

 

n/a

Rejseliv. dk er flyttet

Rejseliv har hidtil boet online på rejseliv.dk, men er nu flyttet ind hos Berlingske på adressen b.dk/rejseliv. Læs mere

Sydeuropa lokker i efterårsferien

Norwegian har en markant stigning i antallet af passagerer på de sydeuropæiske ruter efterårsferien i forhold til sidste år. Læs mere

Så østrigsk som det kan blive

Zell am See er en østrigsk by i den klassiske stil med smukke gamle palæer og alpehuse med pyntede altaner – og så et tvist af det nyeste design. Læs mere


Tilmeld dig nyhedsbrevet

n/a

Find overnatning i Danmark